Що таке старіння і як старіти з задоволенням



Понеділок 11 Гру 2017

Що таке старіння і як старіти з задоволенням

Ще недавно наше суспільство було піддано безлічі вікових стереотипів, ЕЙДЖИЗМ. Однак в сучасному світі все більша увага приділяється позитивному образу старіння, ми бачимо безліч прикладів людей похилого віку, які продовжують вести активний спосіб життя. І часто ми вважаємо, що ось вона мета - зупинити час чи навіть повернути його назад. Ми не боїмося старості, оскільки знаємо, що є безліч диво-рецептів, які дозволять нам добре себе почувати, і вважаємо компліментом, коли нам говорять, що ми виглядаємо на 10-15 років молодше. При цьому ми не віддаємо собі звіт в тому, що всі перераховані вище прийоми - це всього лише нова форма ЕЙДЖИЗМ.

Такий підхід і погляд на старість багато в чому пов'язані з тим, що століттями, якщо не тисячоліттями, старість асоціювалася з хворобою, безпорадністю і, що куди важливіше для суспільства, безглуздістю.

Але старість і хвороба - це не слова синоніми. І зводити цей період тільки до боротьби за виживання - занадто примітивний погляд на ситуацію. Старість - це також досвід, мудрість, інше розуміння життя, безліч перспектив. На жаль, під гнітом негативних стереотипів ми часто про це забуваємо.

Старість сьогодні - це 20, 30, а іноді і 40 років життя. Чи готові ви назвати таку кількість років «доживання»? А головне, чи готові втратити ці роки?

Видатний американський психолог, ідейний натхненник напряму «психологія щастя» Селигман говорив, що недостатньо знати, як скорегувати негативні зміни, щоб зрозуміти, що потрібно людині для щастя. Перефразовуючи його ідею, відсутність хвороби не є благополуччя.

Втім, ми знаємо, що потрібно робити для того, щоб «не» (не втратити пам'ять, не страждати від чогось, не захворіти чимось):

- Займатися спортом. В межах розумного, і тим, який до душі (тобто сприяє як фізичному зміцненню організму, так і поліпшенню психічного самопочуття як на когнітивному, так і на емоційному рівні). Важливо, що в даному випадку мова йде не про спорт як такому, а скоріше про фізичну активність. Головне, щоб ці заняття приносили не тільки фізичну втому, а й психологічне задоволення.

- Вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Це сприяє збереженню пам'яті, уваги, мислення, виступає профілактикою різних деменціонних захворювань. Чому вчитися - абсолютно неважливо, головне продовжувати осягати щось нове. Тут теж важливо знайти щось своє. Спробуйте сходити на відкриті уроки різних напрямків, не обов'язково ті, які призначені спеціально для літніх. Не бійтеся, що вас не зрозуміють або не приймуть або щось не вийде. Краще з задоволенням робити те, що не виходить, ніж через силу те, що виходить добре.

- Вести здоровий спосіб життя. Ну або помірно здоровий: він позитивно позначається на стані організму в цілому, виступає профілактикою проти різних дегенеративних процесів. Головне слово тут - «помірний». Основне завдання, щоб харчування було відносно збалансованим, турбота про здоров'я є необхідною і достатньою (без фанатизму, але в необхідних межах), по можливості потрібно регулювати шкідливі звички і обов'язково стежити за сном.

- Бути соціально активним. Це позитивно позначається на емоційному тлі, пам'яті, уваги, мислення, виступає профілактикою депресії. Тут є кілька важливих моментів. Не варто замикатися на сім'ї. Існує певний стереотип, що життя літньої людини - це служіння дітям і онукам. І сім'я, безумовно, може і, напевно, повинна бути важливою частиною життя літньої людини. Але його соціальне життя не повинна зводити до неї. Сім'я не заважає ходити в нові місця і заводити нових знайомих, причому не обов'язково свого віку. Нові знайомства зможуть збагатити життя, дати простір для самовираження, стати джерелом соціальної підтримки та отримання нової інформації, відкривати нові можливості. Головне - чітко віддавати собі звіт в тому, чи подобаються ці нові відносини, чи приносять вони щось корисне і приємне в життя.

Можна назвати ще багато більш приватних варіантів профілактики негативних змін, але всі вони, так чи інакше, укладаються в ці основні чотири пункти.

Набагато складніше питання, що потрібно робити, щоб не просто запобігти негативні зміни, але кожен день свого життя - проживете ви 75 або 125 років - жити повним, насиченим життям.

У гонитві за боротьбою з хворобами вчені зовсім забули про це, тому сьогодні ми можемо сказати зовсім небагато: важливо ставити перед собою цілі, досить значні, щоб для їх досягнення потрібні певні зусилля, а результат підвищував самооцінку.

Наприклад, піднімаючись на Кіліманджаро влітку, я зустріла людину, який готувався стати найстаршим жителем планети, який піднявся на вершину Кілі. Звичайно, це досить екстремальний приклад, але й менш глобальні цілі дозволяють наповнити життя відчуттям повноти і насиченості.

Переглядів: 2776

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії