Арабіка VS Робуста: що потрібно знати про найпопулярніші сорти кави
Арабіка VS Робуста: що потрібно знати про найпопулярніші сорти кави
Арабіка
На частку аравійського кавового дерева доводиться 75% світового виробництва! Але рослина це дуже вимогливе і примхлива.
Щоб добре плодоносити, йому необхідні:
регулярні дощі
середні температури від 15 до 24 градусів
відсутність заморозків
глибокий, родючий грунт
Подібні умови на планеті є тільки в тропіках. Тому кава Арабіка росте на придатних ґрунтах на висоті до 2100 м - 2300 м над рівнем моря.
Досить чутлива Арабіка і до різних захворювань рослин і шкідливих комах. Хвороба рослини може сильно скоротити виробництво або навіть зробити вирощування кави неможливим. Так, наприклад, в кінці 19 століття, в результаті іржі листя, в Шрі-Ланці припинили вирощувати каву і були змушені почати вирощувати чай. Тому в зараз при вирощуванні кави активно використовуються пестициди і фунгіциди.
Завдяки систематичній селекції рослин були досягнуті великі успіхи і в даний час в промислових цілях використовують близько 50 культурних сортів кавового дерева Арабіка, і число це постійно зростає.
Зерна кави до обсмажування
Очищені зерна кави Арабіка мають витягнуту овальну форму і хвилястий надріз із залишками сріблястою шкірки. Колір варіюється від синьо-зеленого до зеленого і світло-сіро-жовтуватого. Довжина становить 5 - 8 мм.
Квітуче дерево кави
Рослини схожі - це вічнозелені чагарники з овальними шкірястими листям. Вони можуть виростати у висоту більше, ніж на 4 метри, а стрижневий корінь кави пробивається на глибину близько 2,5 метрів. Цікаві і квіти кави - вони білого кольору і їх запах нагадує аромат жасмину. Цвітіння починається в сухий період і триває до перших дощів.
кавові вишні
А ягоди, які з'являться після, красиво називають кавовими вишнями. Дозрівають вони тільки через 5 - 8 місяців у Арабіки і 9 - 11 місяців у робусти. І це досить довгий термін! Порівнювати Арабіку і Робсуту - заняття захоплююче і майже філософське, настільки вони різні! Але нас в першу чергу цікавить, яким у результаті вийде напій.
Робуста
Дике рослина цієї кави залишалося невідомим аж до середини XIX століття! Його відкрили в басейні річки Конго в Уганді. На відміну від аравійського, воно виявилося дуже стійким до хвороб, а його культивовані сорти давали стабільно високий урожай. Додамо, що воно добре переносить високу температуру і високу вологість, зростає в тропічних низовинах на висоті приблизно до 1000 м над рівнем моря. В основному це регіони кавового пояса, розташовані біля екватора, від північної 10 паралелі до південної 10 паралелі.
Зерна кави Робуста круглі, мають прямий надріз і значно менше розміром. Колір зерен жовтувато-сірий. Робуста розмножується в основному живцями, в той час як Арабіка зазвичай розмножується життєздатним насінням.
Здавалося б, знайдений ідеальний кави, але не все так просто.
На смак і колір
Смакові відмінності Арабіки і Робусти випливають з відмінності в хімічному складі ,. Більша кількість кофеїну (Арабіка від 0,5 до 1,5% Робуста від 1,5 до 3,2%) і хлорогенова кислоти надають Робуста гіркоту, якої в правильно обсмаженої арабіки немає. У свою чергу ліпіди роблять Арабіку більш ароматною, а більший вміст сахарози додає їй не тільки солодощі, а й кислоти, якої немає в робуста.
У порівнянні з арабіки смак робусти можна описати як «плоский» - в ньому немає яскравих нот, це просто кава - у нього запах кави, гіркий смак, в ньому є кофеїн, який дає тонізуючий ефект. Але для того, хто цінує хорошу каву, цього явно недостатньо.
Останнім часом все більше і більше фермерів культивують кавові дерева. І не виключено, що незабаром може з'явитися гарна Робуста з більш насиченим смаком і ароматом. Але навіть найкраща Робуста не буде навіть поруч стояти за багатством і насиченості смаку з хорошою арабіка, особливо сегмента specialty.
В основному Робусту додають до арабіка для створення суміші, таким чином суміш стає більш доступною за ціною.
А завдяки тому, що Робуста довше зберігає свій смак (гіркота) ця кава може продаватися довше, не втрачаючи в смаку навіть через рік. Але як правило обсмажування у таких сумішей дуже темна, і зроблено це має намір, для "зрівнювання смаку" суміші арабіки і робусти, щоб максимально приховати дефекти і виділити масла.
Схожі статті
- У доісторичну епоху релігію заміняв сторітеллінг
- Обміняти WebMoney на гроші стало можливо в «Укрпошті»
- Знайдено новий тип стародавньої людини - нащадки живуть сьогодні?
- Аналіз ситуації в Світі за 19.09.2014
- Відеореєстратор Lexand LR70
- Годинники Garmin Forerunner 935
- Хроника войны
- Для геймерів, Ігрова приставка XBox
- "Весела" пісня
- Археї / Thermococcus gammatolerans
- Новини
- Учбові посібники
- Цікава фізика. Механіка
- Цікава фізика. Молекулярні явища і теплота
- Цікава фізика. Електрика
- Цікава фізика. Оптика
- Цікава фізика. Розваги
- CISCO CCNA 2
- Зворотній зв'язок
- Партнери
- Нові оголошення
- 17.09.2024 02:35
Газ на авто СТО Profigasнове - 09.09.2024 10:08
Ремонт побутової техніки від КІЙСЕРВІС - 06.09.2024 08:52
Вапорайзер XMax Starry 4 – 2023 NEW - 06.09.2024 08:51
Вапорайзер Fog Pro - 03.09.2024 03:16
Професійна стоматологічна допомога в Медичному центрі Призма
- Нові компанії