Вулкан на місяці Сатурну має лід - можливо життя?



П'ятниця 17 Гру 2010
Вулкан на місяці

Вулкан на місяці Сатурну має лід - можливо життя?

Супутник Сатурна Титан вже давно підозрюють у наявності льодових вулканів. Тепер фотографії NASA, схоже, підтверджують принаймні один величезний сплячий криогенний вулкан. Також є вірогідність існування й інших вулканів такого типу.

Якщо докази підтвердяться, вони можуть бути свідоцтвом існування життя на найбільшому супутнику Сутарна.

Раніше, на інфрачервоних фотографіях Титану, отриманих із зонду Кассіні, вулкан виглядав як кругла яскрава пляма і мав назву "Роза". Але це було до того, як Кассіні вдруге обійшов місцевість з вулканом і дав вченим переконатися - Sotra Facula є круглою горою розміром 40 миль (70 км).

Оскільки два обльоти зонду надали представлення очевидного крижаного вулкану з різних точок та під різними кутами, дослідники змогли накреслити топографічну карту. Комбіновані зображення, перетворені на відео 3-d відео, дозволили ученим фактично пролетіти по регіону вулкана наче на літаку.

Комп'ютерна 3-d модель також виявила щонайменше ще дві гігантські гори, одна з іншим великим кратером. Гори формують ланц у декілька сотень миль завдовжки, оточені низовиною.

Присутність крижаного покриття вулкану збільшує можливість існування життя на Титані, оскільки вода кімнатної температури з добавкою толіну створить амінокислоти - будівельні блоки білків.

Проте, без фізичної зразка із Sotra Facula, не можна бути абсолютно упевнений, що його лава містить воду.


Підготовлено за матеріалами National Geographic.

Переглядів: 2023

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії