РИБКА, ЩО ПЛАВАЄ НА ПОВЕРХНІ ВОДИ



Четвер 31 Бер 2011

РИБКА, ЩО ПЛАВАЄ НА ПОВЕРХНІ ВОДИ

РИБКА, ЩО ПЛАВАЄ НА ПОВЕРХНІ ВОДИ

Обладнання: 1) контур рибки з паперу; 2) чашка Петрі; 3) камфора в кристалах; 4) вода; 5) проекційний ліхтар з насадкою для горизонтальної проекції; 6) пінцет.

У чашку Петрі наливають до половини чистої свіжої води; потім ставлять чашку на лінзу насадки для горизонтальної проекції і фокусують поверхню води на стелю або на вертикальний екран.

На проріз у хвості рибки пінцетом кладуть кристалик камфори; рибку опускають на поверхню води в чашці Петрі; рибка пливе до стінки чашки, повертає (або їй допомагають це зробити) і плаває вздовж стінок.

Змінюють напрям руху рибки на протилежний: рибка продовжує плавати І в зворотному напрямі.

Знімають кристалик камфори: рибка зупиняється.

Коефіцієнт поверхневого натягу розчину камфори значно менший, ніж води. Крім того, він залежить від концентрації розчину І зменшується Із її збільшенням. Сили поверхневого натягу рідини навколо голови рибки більші, ніж навколо хвоста. Рибка переміщається в бік рівнодійної цих сил разом з поверхневою плівкою рідини.

Рибку вирізують з креслярського паперу за формою і розмірами, показаними на малюнку.

Щоб дослід удався, треба додержувати повної чистоти, користуватись пінцетом, вода повинна бути чистою і свіжою (бажано брати її безпосередньо з крана).

У домашніх умовах замість чашки Петрі можна використати маслянку, чайне блюдце, склянку тощо.

Камфору в кристалах можна купити в аптеці.

Переглядів: 3478

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії