Храми стародавніх майя були гігантськими динаміками?



Неділя 26 Гру 2010

Храми стародавніх майя були гігантськими динаміками?

Комплекси, можливо, використовувалися для акустичної трансляції і дезорієнтування.

Століття перед появою перших динаміків та гучномовців, стародавні американці - навмисно або, можливо, випадково, побудували будівлі як гігантські звукові підсилювачі.

Храми в древньому місті майя Паленке в центральній Мексиці, наприклад, могли утворювати свого роду публічно-адресну систему, проектуючи звук на великі відстані.

Команда на чолі з археологом Франциска Залагует з Національного автономного університету Мехіко нещодавно виявила, що в Паленке північна група громадських площ і храмів, збудованих в 600-х роках нашої ери, особливо добра для проектування людського голосу, а також звуків музичних інструментів, що знайдені в цій місцині.

Майя створили багато видів музичних інструментів, наприклад, гарбузи, що гуркотять, наповнені насінням або каменями, черепахові панцері, оленячі роги, різноманітні свистки, морські мушлі та інші духові інструменти.

Виконавці і священики, можливо, стояли нагорі цих храмів або в спеціалізованих проекторних кімнатах, які все ще існують, для трансляції звуку та пісень всій площі. Майя, як відомо, проводили публічні обряди на честь сходження на престол, новонароджених із шляхетського роду, військових перемог, а також на честь божеств.

"Підсилювачами" були самі будівлі безпосередньо, а їх акустиці слуговала надмірно збільшена товщина штукатурки. Виміри штукатурки з деяких будівель, дозволило припустити, що остання використовувалася для поглинання та відбиття звуку.

Використовуюючи сучасні інструменти вимірювання звуку і 3-D комп'ютерну модель, група науковців прийшла до висновку, що звуки, що видаються на вершині храму Північної групи можна чітко почути на площі довжиною футбольного поля (близько ста ярдів або метрів).

Археолог Кріс Скар, повідомив - ідея майя і інших древніх культур, що створюють акустичні ефекти, користуючись архітектурою, не дивовижна. Врешті-решт, храми і площі були часто "декораціями" для великих церемоній. Якщо ви можете створити таємничий звук, який здається потойбічним, це дуже потужний і інтригуючий елемент в церемонії.


Підготовлено за матеріалами National Geographic.

Переглядів: 1821

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії