Київський суд ухвалив заарештувати Януковича



Вівторок 20 Січ 2015

Київський суд ухвалив заарештувати Януковича

Тепер Україна зможе почати процедуру екстрадиції екс-президента

  Печерський районний суд Києва виніс постанову про арешт екс-президента України Віктора Януковича. Тепер Генпрокуратура України може офіційно вимагати його екстрадиції з Росії. Про це глава українського відомства Віталій Ярема вже заявляв раніше. Також повідомлялося, що Янукович уже оголошений у розшук по лінії Інтерполу.

19 січня 2015 за клопотанням Генпрокуратури України Печерським районним судом міста Києва винесено постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту колишнього президента України Віктора Януковича. Обрання зазначеної запобіжного заходу надає можливість слідчим Генеральної прокуратури вимагати екстрадиції Віктора Януковича з території Російської Федерації. Про це, як повідомляє РІА "Новости", йдеться у заяві Генпрокуратури України.

Нагадаємо, що 16 січня на прес-конференції генпрокурора України Віталій Ярема було оголошено, що відомство готує пакет документів в РФ для екстрадиції колишнього президента України Віктора Януковича та екс-прем'єра Миколи Азарова.

«Як тільки три дні тому оголосили (Януковича і Азарова) в міжнародний розшук, зараз готується пакет документів щодо Януковича, Азарова і всієї цієї команди для того, щоб їх екстрадувати», - заявив Ярема.

За його словами, угода України з РФ щодо екстрадиції осіб містить пункт, що підставою для екстрадиції будь-якої особи є наявність санкції на арешт, або оголошення в міжнародний розшук. Також Ярема зазначив, що документи на екстрадицію готуються щодо інших осіб з колишньої влади.

До цього 12 січня Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього главу України Віктора Януковича, його сина Олександра Януковича, екс-прем'єра Миколи Азарова та інших колишніх високопосадовців. Українська влада звинувачує екс-президента в присвоєнні чужого майна і розтраті в особливо великих розмірах, вчиненого організованою групою.

За законом Інтерпол зобов'язаний зайнятися розшуком злочинців з метою їх арешту і подальшої екстрадиції. Однак, як показує практика, не завжди справа закінчується видачею підозрюваного. Наприклад, в 2004 році на сайті Інтерполу з'явилося повідомлення про розшук Юлії Тимошенко за звинуваченням у шахрайстві. Ордер на арешт був виданий російськими правоохоронцями, які звинувачували даму в дачі хабарів офіцерам російського Міноборони. При цьому всі прекрасно знали, де перебуває Юлія Володимирівна - вона щодня виступала в Києві на першому Майдані. А потім і зовсім очолила уряд України. Ніяких спроб затримати її не було зроблено. У 2005 році всі кримінальні справи проти Тимошенко були закриті Верховним судом України.

У свою чергу глава МВС України Арсен Аваков закликав Верховну раду прийняти внесені Генпрокуратурою і Мін'юстом поправки в законодавство, які дозволять заочно судити колишнього президента Віктора Януковича і направити заарештовані активи в бюджет країни.

«Генпрокуратура і Мін'юст внесли в парламент невеликі поправки, що усувають бюрократичні перепони до проведення суду над Януковичем і Ко в заочному режимі - з метою, не чекаючи упіймання втікачів, повернути в дохід України заарештовані активи «сімейних . Активи, раніше вкрадені у народу», - написав Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook.

Як пише глава МВС, гроші на розрахункових рахунках і високоліквідні цінні папери Януковича складають два мільярди доларів за кордоном, 1,8 мільярда доларів і шість мільярдів гривень (430 мільйонів доларів) всередині України. Ці суми перевищують загальний річний бюджет міністерства оборони, МВС і Нацгвардії України.

Переглядів: 2142

Схожі статті


Подати оголошення
  • Новини
  • Учбові посібники
  • Зворотній зв'язок
  • Партнери
  • Нові оголошення
  • Нові компанії